Kanker Nazorg Wijzer

De Kanker Nazorg Wijzer (KNW) is een online zelfmanagement programma dat helpt bij herstel na kanker. Het brengt in kaart welke klachten en problemen na de behandeling aanwezig zijn. Daarnaast geeft het op maat opdrachten en adviezen hoe je ervaren klachten en problemen kunt verminderen. Het is kosteloos beschikbaar. Een verwijzing van een arts is niet nodig.

De KNW biedt ondersteuning voor mensen die na hun behandeling voor kanker met hun herstel aan de slag willen gaan op zowel psychosociaal als fysiek gebied. Ook biedt het ondersteuning als je wilt werken aan een gezonde leefstijl. De adviezen en informatie zijn toegespitst op je persoonlijke situatie. Je wordt niet doorverwezen naar hulpverleners.

Het programma is verdeeld in de volgende modules: vermoeidheid, werk, relaties, angst en somberheid, beweging, voeding, roken en restklachten. Op basis van de vragenlijst die je invult (dit duurt 15-30 minuten) krijg je een advies over met welke module(s) je het beste aan de slag kunt gaan. Deze modules zijn gericht op het verbeteren van je zelfmanagementvaardigheden. Per module ontvang je uitleg over betreffend onderwerp. Dit wordt ondersteund door video’s waarin ex-patiënten vertellen over hun herstel. Er zijn ook video’s waarin deskundigen en zorgverleners uitleg geven. Naast de informatie krijg je adviezen en kun je opdrachten maken. Deze adviezen zijn makkelijk terug te vinden en blijven een half jaar tot je beschikking.

Je kunt het programma thuis zelfstandig gebruiken. Het is een intensief programma.

Voor wie: 

Voor mensen bij wie de behandeling van kanker is afgerond en willen werken aan hun verdere herstel. De Kanker Nazorg Wijzer is wetenschappelijk onderzocht bij volwassen vrouwen en mannen die:
1. In het verleden kanker hebben gehad.
2. Maximaal een jaar geleden hun primaire behandeling (operatie, chemotherapie en/of radiotherapie) hebben afgerond.
3. Geen tekenen van kanker meer hadden bij het laatste bezoek aan de specialist.

Waarvoor te gebruiken: 

Het helpt bij herstel na de behandeling van kanker. Dit programma kan ondersteuning bieden bij het verbeteren van de kwaliteit van leven en eventuele ervaren problemen verminderen. Ook kan het programma bijdragen aan een gezondere leefstijl. De informatie, opdrachten en adviezen in de modules kunnen je hierbij helpen. Doordat adviezen worden afgestemd op de persoonlijke situatie, krijg je helder inzicht in de gevoeligheden in eigen situatie. Het programma helpt je met specifieke tips en adviezen.

Evaluatie:

Vorm: 

Het is een web-applicatie met een persoonlijke inlognaam en wachtwoord.

Kosteloos: 

Ja, het is kosteloos te gebruiken. Je hebt dan een half jaar toegang.

Taal: 

Nederlands

Hieronder vind je per onderwerp de plus- en minpunten over de Kanker Nazorg Wijzer. Deze kun je in gedachten houden als je het programma gaat gebruiken of ze kunnen je helpen om te bepalen of deze tool iets voor je is.

Gebruiksvriendelijkheid: 

Pluspunten

 • Er is een uitgebreide, begrijpelijke introductie en toelichting over hoe het instrument werkt. Ook is er een video beschikbaar na het invullen van de vragenlijst en voor je aan de slag gaat met een module.
 • Het instrument is eenvoudig in gebruik. Het zijn overzichtelijke schermen, heldere taal, duidelijke knoppen.
 • De tekst is goed te begrijpen en wordt ondersteund door video’s.
 • Je krijgt een persoonlijk advies op maat. Dit ontvang je in je mail.
 • Er worden veel doorverwijzingen naar relevante informatie gegeven.

Minpunten

 • De vragenlijsten zijn lang.
 • De adviezen die uit de vragenlijsten voortkomen zijn op sommige gebieden niet optimaal uitgewerkt.
 • Bij ernstige problemen wordt in enkele gevallen geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts die kan doorverwijzen. Meer links naar professionele zorgverleners vanuit de eerste en tweede lijn zijn echter wenselijk.
Betrouwbaarheid: 

De KNW is ontwikkeld door de Open Universiteit en de Universiteit van Maastricht. Er is onderzoek gedaan naar het effect en er zijn betrouwbare bronnen en gevalideerde vragenlijsten gebruikt. Wanneer je inlogt kun je hierover lezen. Er is samengewerkt met meerdere partijen en patiënten. Aandachtspunt is dat duidelijker kan worden vermeld wie de eigenaar is.

Pluspunten

 • De tool is ontwikkeld door de Open Universiteit en de Universiteit van Maastricht. Er is onderzoek gedaan naar het effect en er zijn betrouwbare bronnen en gevalideerde vragenlijsten gebruikt. Deze informatie kun je lezen in de tool.
 • Bij de ontwikkeling is samengewerkt met een verscheidenheid aan zorgprofessionals en met patiënten.
 • Het programma wordt regelmatig voorzien van actuele informatie.

Minpunten

 • Er wordt niet goed duidelijk gemaakt wie de eigenaar is.
 • Het is niet duidelijk wanneer de laatste update was en hoe vaak het programma geactualiseerd wordt.
Privacy: 

Pluspunt

 • Voor het invullen van de vragenlijst wordt toestemming gevraagd of je gegevens gebruikt mogen worden om het programma te verbeteren.

Minpunten

 • De privacy voorwaarden staan benoemd, maar dit mag prominenter op de website te komen staan en concreter.
 • Er ontbreekt informatie over wat er specifiek met de ingevoerde gegevens gebeurt, hoelang de bewaartermijn is en hoe er omgegaan wordt met de privacy wetgeving.
 • Er wordt niet genoemd dat je de door jou ingevulde gegevens altijd mag inzien.