Keuzehulp Borstkanker (type operatie)

De keuzehulp geeft beknopte informatie over twee verschillende operatietechnieken (borstsparende operatie en volledige borstverwijdering) en over borstkanker in het algemeen. De informatie wordt verduidelijkt met Illustraties, een vergelijkingstabel en foto’s van patiënten, om voorbeelden van het eindresultaat te laten zien. Daarnaast wordt een overzicht gegeven van de overlevingskansen en is er een vergelijkingstabel waar alle belangrijke verschillen op een rij staan.

Op de pagina’s ‘Belangrijke Punten’ word je kennis getoetst. Bij ‘Uw Keuze’ vul je in wat voor jou belangrijk is. Tijdens het doornemen van de informatie kun je aantekeningen maken. Je kunt de keuzehulp na afronding uitprinten, inclusief je aantekeningen. Zo kun je alles nog eens rustig nalezen en bespreken met je zorgverlener(s) en/of naasten.

Alleen het eerste deel van de keuzehulp kun je gratis bekijken (algemene informatie over borstkanker en informatie over de optie borstsparend opereren). Om de keuzehulp te gebruiken waarvoor deze bedoeld is, moet je betalen (zie hieronder).

Wat niet is opgenomen in de keuzehulp:

 • Patiënten met grotere tumoren kunnen mogelijk, afhankelijk van tumorsoort en algemene gezondheid, in aanmerking komen voor een borstsparende operatie. In deze gevallen wordt chemotherapie gegeven om de tumor voorafgaand aan de operatie kleiner te maken.
 • De esthetische aspecten (wat is mooi en wat is mogelijk op het gebied van protheses en borstreconstructie) komen hier niet aanbod. Daarvoor heeft PATIENT+ een aparte keuzehulp Borstreconstructie ontwikkeld.
Voor wie: 

De keuzehulp is geschikt voor vrouwen die net de diagnose borstkanker hebben gekregen en voor wie een operatie mogelijk is. De keuzehulp is niet geschikt voor mannen.

Waarvoor te gebruiken: 

Deze keuzehulp gaat over de verschillende operaties voor vrouwen met borstkanker. De keuzehulp kan je helpen om na te denken over wat belangrijk voor je is. Zo kun je je voorbereiden op het gesprek met je zorgverlener. Samen kiezen jullie de behandeling die het beste bij je past.

Evaluatie:

Vorm: 

Web-applicatie

Kosteloos: 

Nee. Om de keuzehulp 30 dagen te kunnen gebruiken betaal je 19,90 euro. Als ze verzekerd bent bij CZ is het gratis.

Taal: 

Nederlands

Hieronder vind je per onderwerp de plus- en minpunten over de keuzehulp Borstkanker. Deze kun je in gedachten houden als je de keuzehulp gaat gebruiken of ze kunnen je helpen om te bepalen of deze tool iets voor je is.

Gebruiksvriendelijkheid: 

Pluspunten

 • Op de startpagina wordt duidelijk aangeven voor wie de keuzehulp wel/niet bedoeld is.
 • Het verschil tussen de twee operatietechnieken worden op een korte en eenvoudige manier uitgelegd.
 • Je kunt je voorkeuren binnen de keuzehulp aangeven en aantekeningen maken die je verder helpen tijdens gesprekken met je zorgverlener(s).
 • De informatie is duidelijk geschreven en wordt ondersteund met foto’s en illustraties.
 • De grootte van de tekst kun je zelf aanpassen.

Minpunten

 • Om de keuzehulp 30 dagen te kunnen gebruiken betaal je 19,90 euro. Als ze verzekerd bent bij CZ is het gratis.
 • Alleen het eerste deel van de keuzehulp kun je gratis bekijken (algemene informatie over borstkanker en informatie over de optie borstsparend opereren) en dan kun je de verschillende operatietechnieken dus niet vergelijken.
 • Er staan geen patiënten ervaringen bij de verschillende operatietechnieken.
Betrouwbaarheid: 

Pluspunten

 • Het is duidelijk wie de eigenaar van het instrument is en deze kan de actualiteit en het voortbestaan ervan waarborgen.
 • De keuzehulp is samengesteld op basis van de Internationale Patiënten Keuzehulp Standaard (IPDAS). Per onderwerp is de behoefte aan informatie en ondersteuning vastgesteld met specialisten en patiënten. Ook BVN is hierbij betrokken geweest.
 • Voor de inhoud hanteert PATIENT+ de Nederlandse richtlijnen en de meest recente wetenschappelijke literatuur.
 • Onderaan elke pagina staat een link met contactgegevens en meer informatie over PATIENT+.

Minpunten

 • Het is niet duidelijk welke specialisten en samenwerkingspartners aan deze keuzehulp hebben bijgedragen.
 • Er staat nergens benoemd hoe vaak er een up-date wordt gedaan en wanneer de inhoud voor het laatst is geactualiseerd.
Privacy: 

Er zijn twee versies: een openbaar toegankelijke, publieke versie op keuzehulp.info en een ziekenhuisversie. Deze beoordeling slaat op de publieke versie. De inhoud van de twee versies is hetzelfde, maar de ziekenhuisversie gebruikt een inlogcode. Bovendien worden in die versie je gegevens (met toestemming) gedeeld met je zorgteam en bewaard binnen het ziekenhuis en bij PATIENT+. De publieke versie vereist geen invoer van persoonlijke gegevens, alleen het e-mailadres wanneer de resultaten per mail verstuurd worden. En daar waar je in de keuzehulp kunt aangeven op een schaal van 1 tot 10 wat voor jou belangrijk is. In de ziekenhuisversie worden echter wel persoonlijke gegevens opgeslagen. De patiënt wordt dan tijdig en goed geïnformeerd over om welke gegevens dit gaat en wat er met die gegevens wordt gedaan.

Pluspunten

 • Onderaan elke pagina heb je de mogelijkheid om te klikken op ‘Gegevens contactverzoek wissen’ waarmee alles wat je achter je computer in/met deze keuzehulp hebt gedaan, gewist wordt.
 • Onderaan elke pagina staat een verwijzing naar de Privacy policy en de Disclaimer.