Online cursus ‘Leer Leven & Zo na borstkanker’

De online cursus is in april 2018 gelanceerd en is ontwikkeld door een ervaren coach. Martha Rijkmans kreeg zelf borstkanker en besloot haar professionele ervaring en haar ervaring met de ziekte en het oppakken van het leven na alle behandelingen om te zetten in de online cursus om anderen hiermee te helpen. Met dit programma wil ze inzicht, informatie en praktische tools bieden om weer (meer) houvast te vinden.

De cursus is ingedeeld in zes wekelijkse lessen, met na de tweede en vierde week een pauzeweek.  Elke les bevat steeds dezelfde onderdelen: informatie over het onderwerp, een korte video, oefeningen in je werkboek, je antwoorden en beleving opschrijven in je werkboek en geluidsopname(s) met o.a. meditatie oefeningen. Als je het programma aanschaft, kun je starten op het moment dat het jou uitkomt. Vragen kun je kwijt in de besloten Facebookgroep waar ze door Martha beantwoord worden. Ergens halverwege het programma wordt een live vraag- en antwoordsessie ingepland met haar. Naar aanleiding van een poll in de besloten Facebookgroep is er medio 2020 een extra variant toegevoegd aan de online cursus. Deze PLUS variant heeft twee volledige individuele coaching consulten (online) en onbeperkt mailen als extra.

Alles wordt goed uitgelegd, de opdrachten zijn duidelijk en de website is eenvoudig in gebruik. Het werkboek waarin je zelf aantekeningen maakt tijdens het doorlopen van de cursus download je op je eigen computer. Nadat je je hebt aangemeld, hoef je geen persoonlijke zaken meer in te vullen op de website. Er worden heldere doelen omschreven. De vraag is of Martha daarmee de verwachtingen niet te hoog legt. Het kan overkomen alsof je, na acht weken het programma te hebben gevolgd, een ander mens bent.

Zowel het doorlopen van een online cursus als de benadering en aanpak van Martha moeten bij je passen. Dat geldt echter voor alle online ondersteuning die aangeboden wordt.

Voor wie: 

Iedereen die te maken heeft gehad met borstkanker en de behandelingen grotendeels achter de rug heeft.

Waarvoor te gebruiken: 

Een coachingsprogramma van meerdere weken met als doel om weer (meer) grip op je leven te krijgen en om te leren leven met je nieuwe ‘ik’ na de ervaring met het hebben van een levensbedreigende ziekte en het ondergaan van de behandelingen. Er zijn lessen rondom de thema’s angst, vermoeidheid, eigen regie, en meer.

Evaluatie:

Vorm: 

Online lessen en een werkboek dat als pdf te downloaden is.

Kosteloos: 

Je bepaalt zelf wat je wilt (en kunt) betalen. Er zijn drie keuzes: 37, 77 of 107 euro.

Waar te vinden: 

 

Taal: 

Nederlands

Hieronder vind je per onderwerp de plus- en minpunten over de online cursus ‘Leer Leven & Zo na borstkanker’. Deze kun je in gedachten houden als je de cursus gaat gebruiken of ze kunnen je helpen om te bepalen of deze cursus iets voor je is.

Gebruiksvriendelijkheid: 

Pluspunten

 • Eenvoudig taalgebruik.
 • Alles wordt goed uitgelegd, de opdrachten zijn duidelijk en de website is eenvoudig in gebruik.
 • Logische opbouw en structuur van de lessen.
 • Elke les is persoonlijk gemaakt door korte video’s en met geluidsfragmenten ter verduidelijking of als meditatie.
 • Deelnemers kunnen het programma op hun eigen tempo doen. Zij behouden toegang tot het gehele programma, ook na afloop van de 8 weken dat het programma duurt.
 • Om te ervaren of haar online begeleiding iets voor je is kun je het ebook ‘6 eigen-wijze tips voor het leven na borstkanker’ gratis downloaden, een gratis Skype gesprek met Martha plannen en/of de gratis minicursus ‘Ontspannen leven na kanker’ volgen.

Minpunten

 • Weinig gebruik van illustraties.
 • Bij thema’s als vermoeidheid en angst zou het feit dat het voor iedereen anders is meer benadrukt mogen worden.
Betrouwbaarheid: 

Pluspunten

 • Martha is heel open over haar eigen ervaring met borstkanker.
 • De online omgeving ziet er professioneel uit.
 • Ondanks dat het een online programma is, heb je regelmatig contact met Martha. Ze reageert snel.
 • Op thema’s waar iemand mogelijk meer ondersteuning nodig heeft (zoals angst en vermoeidheid) wordt in de introductie een stimulans gegeven richting de huisarts of andere hulpverlening.
 • Up-dates vinden regelmatig plaats. De laatste up-date was 11 september 2019.

Minpunten

 • Het programma is door een individuele coach samengesteld en heeft geen keurmerk. Wel is de Martha lid van de beroepsvereniging voor professionele coaches, NOBCO.
 • De betrouwbaarheid is niet toetsbaar (hoewel vanuit positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie en NLP herkenbare uitgangspunten gebruikt worden). 
 • Er zijn geen bronvermeldingen genoemd m.b.t. de informatie die in de lessen wordt gedeeld.
 • Hoewel (ex)patiënten de cursus hebben getest en hun feedback is verwerkt, wordt hierover niets vermeld.
Privacy: 

Pluspunten

 • Er is een privacyverklaring gepubliceerd op de algemene website www.levenenzo.nl. Vanuit de cursus is een link naar de privacyverklaring opgenomen.
 • Bij de aanschaf van het programma wordt duidelijk aangegeven op welke manier de website/applicatie beveiligd is tegen onrechtmatig gebruik door derden van de inloggegevens en ingevoerde persoonsgegevens. Dit is geregeld met een geldig SSDL certificaat (dit is niet in het programma zelf vermeld).
 • Je hoeft alleen persoonlijke gegevens als naam, adres, woonplaats, e-mailadres, etc in te vullen als je het programma aanschaft. Alles wat je tijdens het volgen van de cursus invult, zoals antwoorden bij oefeningen, persoonoijke ervaringen en gevoelens, doe je op je eigen computer en niet op de website.