Oncokompas

Oncokompas geeft inzicht en richting met duidelijk advies op basis van jouw situatie. Zowel tijdens je behandeling als ook daarna. Oncokompas is een aanvulling op de ondersteuning die je krijgt van je arts of verpleegkundige. Het geeft inzicht in welke stappen je zelf kunt zetten om verder te komen en welke met hulp van buitenaf.

Je start met het invullen van een vragenlijst (stap 1) en brengt vervolgens zowel je gezondheidsgedrag (leefstijl) in kaart als de psychische, lichamelijke en sociale gevolgen van de diagnose kanker en levensvragen. De antwoorden op de vragenlijst maken duidelijk of jouw kwaliteit van leven goed is of verbeterd kan worden. De adviezen, tips en suggesties die volgen bij stap 2 zijn toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Dat zijn verwijzingen naar o.a. boeken, websites of gekwalificeerde deskundigen. In stap 3 bepaal je zelf welke hulpbronnen je kiest en wat je doet met de adviezen die je krijgt. Je kunt er zelf mee aan de slag, op jouw manier, op jouw moment.

Oncokompas mag alleen door een BIG-geregistreerde zorgverlener worden uitgereikt. Het gebruik ervan wordt vanuit de basisverzekering vergoed.

Voor wie: 

Oncokompas is er voor mensen die te maken hebben gehad met kanker en behandeling(en) daarvoor hebben ondergaan. De versie voor mensen met een ongeneeslijke vorm van kanker is momenteel alleen beschikbaar in studieverband (d.d. februari 2021).

Waarvoor te gebruiken: 

Oncokompas geeft informatie en biedt oplossingen op meerdere gebieden. Van fysiek tot maatschappelijk, van financieel tot relaties. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar en Oncokompas maakt deze verbanden zichtbaar. Hierdoor kan het probleem beter bij de bron aangepakt worden, in plaats van het bestrijden van symptomen en gevolgen.

Evaluatie:

Vorm: 

Website

Kosteloos: 

Ja, het gebruik van Oncokompas wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico. Wel is Oncokompas alleen toegankelijk wanneer deze wordt uitgereikt door een BIG-geregistreerde zorgverlener. Vraag dit dus aan je zorgverlener als je Oncokompas wilt gebruiken.

Taal: 

Nederlands

Hieronder vind je per onderwerp de plus- en minpunten over Oncokompas. Deze kun je in gedachten houden als je Oncokompas gaat gebruiken of ze kunnen je helpen om te bepalen of deze tool iets voor je is.

Gebruiksvriendelijkheid: 

Wanneer je Oncokompas wilt gebruiken moet je dit via een BIG geregistreerde zorgverlener aanvragen. De aanmeldprocedure is hierdoor vrij uitgebreid. Dit kan als een drempel worden ervaren, maar zorgt wel dat je in de juiste route van Oncokompas komt: voor, tijdens of na behandeling. Deze huidige niet-optimale toegankelijkheid is de reden dat Oncokompas op dit onderdeel voldoende in plaats van goed scoort.

 

Pluspunten

 • De website waar Oncokompas wordt aangeboden is duidelijk en je vindt er veel informatie over Oncokompas.
 • Als je bent ingelogd dan werkt alles eenvoudig, de stappen spreken voor zich. De uitstraling en vormgeving van het instrument zijn eenvoudig en illustratief.
 • In je een ‘eigen’ online omgeving je ontwikkeling door de tijd volgen.
 • Op de website staan een instructie filmpje, gebruikershandleiding en veel gestelde vragen zodat je goed weet wat Oncokompas voor je kan betekenen.

Minpunten

 • Oncokompas is niet ‘zomaar’ toegankelijk voor iedereen. Je hebt een verwijzing nodig van een BIG-geregistreerde zorgverlener. Je moet je zorgverlener er dus zelf om vragen als je Oncokompas wilt gebruiken.
 • De aanmeldprocedure is vrij uitgebreid. Dit kan als een drempel worden ervaren, maar zorgt wel dat je in de juiste route van Oncokompas komt: voor, tijdens of na behandeling.
Betrouwbaarheid: 

Pluspunten

 • Oncokompas is het resultaat van wetenschappelijk onderzoek van de Vrije Universiteit en het Amsterdam UMC / Cancer Center Amsterdam. De Stichting Vrije Universiteit Amsterdam is eigenaar van Oncokompas.
 • Wanneer je Oncokompas wilt gebruiken moet je dit via een BIG-geregistreerde zorgverlener aanvragen.
 • Oncokompas is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. Oncokompas is goedgekeurd door een multidisciplinair oncologisch team en door experts in het veld van oncologische revalidatie en aanvullende zorg.
 • Oncokompas heeft een ‘participatory approach’. Dat wil zeggen dat er vanaf het begin zowel zorgverleners, verzekeraars als patiënten betrokken zijn. Expertteams per onderwerp, en bovendien diverse focusgroepen.
 • Oncokompas is ontwikkeld door in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), met als voorwaarde dat het vrij toegankelijk moet zijn voor alle patiënten.

Minpunten

 • Er wordt nog gezocht naar een partij die zorgt dat het digitale hulpmiddel meer bekendheid krijgt zodat meer (ex-)kankerpatiënten hier eenvoudig gebruik van kunnen maken. Momenteel gebeurt dit vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam.
 • Er staat niet duidelijk vermeld hoe vaak Oncokompas geactualiseerd wordt en wanneer de laatste update was.
Privacy: 

Bij aanmelden voer je persoonlijke contactgegevens in. Tijdens het gebruik van Oncokompas bouw je in feite een persoonlijk gezondheidsdossier op. Er wordt bij ‘Veel gestelde vragen’ zeer uitgebreid uitgelegd op welke manier de gegevens die je invult gebruikt worden en hoe ze beschermd worden. Alleen jijzelf kunt je persoonlijke gegevens inzien, gekoppeld aan jouw gezondheidsgegevens (de informatie die jij hebt ingevuld). Jouw gezondheidsgegevens worden, samen met die van andere gebruikers, benut voor wetenschappelijk onderzoek en verbetering van de zorg. Dit gebeurt anoniem en gegevens zijn zodoende nooit te herleiden naar een persoon.

Pluspunten

 • Heldere uitleg over wat er gebeurt met jouw persoonlijke gegevens.
 • Goed zichtbare en duidelijk disclaimer en privacy voorwaarden.

Minpunten

 • Om Oncokompas te kunnen gebruiken en advies op maat te ontvangen, moet je veel persoonlijke gegevens invullen. Als dit je tegenstaat, past Oncokompas niet bij jou.