Monitor Borstkankerzorg

In de Monitor Borstkankerzorg vind je betrouwbare informatie over de borstkankerzorg die geboden wordt in ziekenhuizen in Nederland. Bijvoorbeeld het aantal operaties dat een ziekenhuis jaarlijks uitvoert, informatie over borstreconstructies en doorlooptijden. De Monitor kan je helpen bij het kiezen voor een ziekenhuis. De functie ‘Vergelijker’ is er om de informatie over het zorgaanbod in twee of meer ziekenhuizen die jij selecteert te vergelijken.

In de Monitor vind je over alle ziekenhuizen in Nederland die borstkankerzorg leveren informatie die verkregen is uit kwalitatief hoogwaardig onderzoek (openbare NBCA indicatoren). Elk jaar wordt de Monitor Borstkankerzorg in de zomer geüpdatet en voorzien van de meest actuele informatie. De informatie lezen, interpreteren en ziekenhuizen vergelijken vraagt tijd en aandacht.

De website wordt gemiddeld 4.700 keer per maand bekeken (d.d. februari 2021).

Voor wie: 

Borstkankerpatiënten en hun naasten. Ook voor huisartsen kan de Monitor waardevol zijn (samen met hun patiënten doornemen om hen te helpen bij een keuze).

Waarvoor te gebruiken: 

Je vindt hier betrouwbare informatie over de (ervaren) borstkankerzorg in de ziekenhuizen in Nederland. Je kunt ziekenhuizen selecteren op afstand of regio. Ook kun je de ziekenhuizen vergelijken op een aantal kenmerken. De Monitor biedt patiënten die al in behandeling zijn informatie over hun ziekenhuis. Voor patiënten die nog voor de keuze staan welk ziekenhuis ze zich willen laten behandelen, biedt de Monitor ondersteuning bij dit keuzeproces.

Evaluatie:

Kosteloos: 

Ja

Hieronder vind je per onderwerp de plus- en minpunten over de Monitor Borstkankerzorg. Deze kun je in gedachten houden als je de Monitor gaat gebruiken of ze kunnen je helpen om te bepalen of deze tool iets voor je is.

Gebruiksvriendelijkheid: 

Pluspunten

 • Over het algemeen is de informatie overzichtelijk weergegeven en worden begrippen toegelicht via een aanklikbaar icoontje.
 • Via de knop ‘Meer informatie over indicatoren’ krijg je meer uitleg over bepaalde onderwerpen in de informatie die over de ziekenhuizen gegeven wordt.
 • Je vindt makkelijk je weg op deze website, de functies zijn eenvoudig.

Minpunt

 • De informatie lezen, percentages interpreteren en ziekenhuizen vergelijken vraagt tijd en aandacht. Voor minder hoogopgeleide mensen of mensen met lage gezondheidsvaardigheden is de Monitor daardoor niet geschikt.
Betrouwbaarheid: 

Pluspunten

 • De Monitor is ontwikkeld door BVN en Mediquest. Het kwaltiteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO heeft het concept ontwikkeld. MediQuest is geaccrediteerd door het Centrum Klantervaringen in de Zorg (CKZ).
 • De informatie over ziekenhuizen is afkomstig van DICA (de openbare NBCA indicatoren)
 • Elk jaar wordt de Monitor Borstkankerzorg in de zomer door BVN geüpdatet en voorzien van de meest actuele informatie.

Minpunten

 • Over het algemeen wordt in de toelichting bij elk item in de ziekenhuis informatie wel duidelijk gemaakt hoe alle genoemde gegevens tot stand zijn gekomen, maar dit zou soms wat uitgebreider of explicieter kunnen.
 • Er is nauwelijks informatie terug te vinden over de partijen die samenwerken om de ziekenhuisinformatie te ontsluiten via de Monitor.
Privacy: 

Pluspunten

 • Het gaat hier om een openbare website. Je hoeft geen persoonlijke gegeven in te voeren om ziekenhuizen te kunnen vergelijken of informatie op te zoeken over ziekenhuizen waarin jij interesse hebt.
 • De disclaimer van BVN is ook van toepassing op deze website.