Minder moe bij kanker

Minder moe bij kanker is een internettherapie voor ernstige chronische vermoeidheid bij of na kanker. Je leert in acht sessies anders om te gaan met vermoeidheid en beter om te gaan met je energie. Deze cognitieve gedragstherapie start met een telefonische intake. Daarna volg je de behandeling online, onder begeleiding van een therapeut. Hij of zij reageert op jouw vorderingen en eventuele vragen. Elke sessie bevat leeswerk, opdrachten en oefeningen. De therapie is een intensief traject van 3-4 maanden welke tijd en discipline vergt. De online begeleiding kan aangevuld worden met gesprekken op locatie of via de telefoon of via videogesprekken.
Aantal deelnemers (d.d. juni 2018): ruim 700

Voor wie: 

(Ex)kankerpatiënten ouder dan 18 jaar, die last hebben van ernstige vermoeidheid die niet over gaat na rust en welke al zes maanden of langer duren. De vermoeidheid hindert ernstig in de dagelijkse bezigheden. Verder mag er geen lichamelijke verklaring (meer) voor de klachten zijn. Na een korte screening wordt gekeken of de klachten binnen de therapie passen.

Waarvoor te gebruiken: 

Het online instrument biedt hulp/therapie bij chronische vermoeidheid bij of na kanker. Het doel is herstel van ernstige vermoeidheid door het leren hier beter mee om te gaan.

Evaluatie:

Vorm: 

Online therapie, web-applicatie

Kosteloos: 

Ja, alleen met verwijzing van huisarts of medisch specialist (met specifieke kenmerken) en als de klachten binnen de verzekerde zorg vallen wordt het vergoed via de basisverzekering. Het programma blijft beschikbaar ook na afronding van de therapie. Mocht de zorg niet verzekerd zijn dan betaal je de behandeling zelf.

Taal: 

Nederlands

De beoordeling bestaat uit de volgende onderdelen: 
1.Gebruiksvriendelijkheid / informatie goed te begrijpen
2.Betrouwbaarheid
3.Privacy

Klik hier voor het volledige beoordelingsrapport >>

Gebruiksvriendelijkheid: 

De therapie is alleen toegankelijk met een verwijzing van huisarts of medisch specialist. Wanneer je eenmaal toegang hebt met je eigen inloggegevens wordt het programma goed uitgelegd en kun je via een chat functie altijd vragen stellen. Daarnaast heb je altijd één keer per week contact met je therapeut. Er zijn niet veel externe verwijzingen naar informatie of zorgverleners.

Waardering: 
Goed
Betrouwbaarheid: 

Minder moe bij kanker is ontwikkeld door therapeuten van het Helen Dowling Instituut (HDI) in samenwerking met diverse ziekenhuizen, medisch specialisten, patiënten en de cliëntenraad van het HDI. Het HDI is een erkende GGZ-instelling die psychologische zorg biedt aan mensen met kanker en hun naasten. Het programma heeft een duidelijke eigenaar, gebouwd op een betrouwbaar platform en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Waardering: 
Goed
Privacy: 

Het programma is gebouwd en beschikbaar op het online platform Karify welke aan alle privacy wetgeving voldoet. In het openbare gedeelte (voor iedereen toegankelijk) staat er meer over de manier waarop wordt omgegaan met persoonlijke gegevens dan in het programma zelf (alleen toegankelijk voor gebruikers van de therapie), daar is de info hierover wat summier. Teksten over dit onderwerp zijn wel lastig te begrijpen.

Waardering: 
Goed