Keuzehulp Borstkanker ZorgKeuzeLab

Keuzehulp als je voor de keuze staat: borstsparende behandeling of volledige borstverwijdering met of zonder reconstructie. Ook is deze keuzehulp geschikt voor mensen  die in aanmerking komen voor chemotherapie voorafgaand aan de borstsparende behandeling. Je krijgt beknopte informatie over de behandelopties.

Voor mensen  met vroegstadium borstkanker zijn er vaak meerdere behandelkeuzes. Deze borstkankerkeuzehulp helpt je om samen met je zorgverlener(s) te kiezen welke behandeling het beste bij jou past: een borstsparende behandeling of een volledige borstverwijdering met of zonder reconstructie. Thuis doorloop je, eventueel met een naaste, de keuzehulp. Je krijgt daarmee beknopte informatie over de diagnose en jouw behandelopties. Daarna beoordeel je een aantal stellingen, dit ondersteunt  bij het bepalen van je voorkeur. De samenvatting en eventuele vragen kun je vervolgens bespreken met je zorgverlener.

Ruim 1.200 individuele patiënten hebben de keuzehulp gebruikt (d.d. april 2018). De meeste patiënten gebruiken de keuzehulp een aantal keer. De keuzehulp wordt op dit moment structureel gebruikt door 12 ziekenhuizen. Ook tonen ook steeds meer centra interesse om met implementatie van de keuzehulp te starten.

Voor wie: 

Deze keuzehulp is voor patiënten  met een tumor in de borst met eventueel uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel. In het bijzonder voor mensen  die de keuze hebben tussen een borstsparende behandeling en een volledige borstverwijdering, waarbij beide opties dezelfde kans op overleving bieden. Belangrijk is dat je eerst samen met je zorgverlener  bepaalt of deze keuzehulp op jouw situatie van toepassing is. Er is een online folder beschikbaar van ZorgKeuzeLab die je hierbij ondersteunt.

Waarvoor te gebruiken: 

Patiënten met vroegstadium borstkanker hebben vaak meerdere behandelkeuzes. Deze borstkankerkeuzehulp helpt je om er samen met je zorgverlener  achter te komen welke behandeling het beste bij jou past: een borstsparende operatie of een amputatie. De keuzehulp helpt je bij het verwerken van belangrijke informatie en het onderzoeken van wat voor jou belangrijk is. Na het doorlopen van de keuzehulp weet je welke keuze het beste bij jou past. Bovendien  kun je dan beter voorbereid in gesprek gaan met je zorgverlener over de keuze. De keuzehulp biedt je informatie op maat, die aansluit bij jouw situatie. Je kunt hem doornemen , eventueel met je naaste(n),  wanneer het jou uitkomt.

Evaluatie:

Vorm: 

Website

Kosteloos: 

Ja

Taal: 

Nederlands

De beoordeling bestaat uit de volgende onderdelen: 
1.Inhoud en gedeelde besluitvorming
2.Gebruiksvriendelijkheid / informatie goed te begrijpen
3.Betrouwbaarheid
4.Privacy

Klik hier voor het volledige beoordelingsrapport >>

Gedeelde besluitvorming: 

Hoewel de gebruiker wat meer gestimuleerd mag worden om na het doorlopen van de keuzehulp in gesprek te gaan met zij of haar arts, is het een keuzehulp die op alle vlakken goed ondersteunt bij het maken van een weloverwogen keuze.

Waardering: 
Goed
Gebruiksvriendelijkheid: 

Het is een betrouwbaar en gedegen instrument dat structuur biedt. Patiënten worden op een gebruiksvriendelijke manier ondersteund bij het  ontdekken welke keuze het beste bij hen past. Het gebruik van deze keuzehulp geeft grip en zorgt ervoor dat je als patiënt beter in gesprek kunt gaan met je zorgverlener over de behandelkeuze. De teksten zijn kort en bondig, er wordt eenvoudige taal gebruikt.  Illustraties verduidelijken regelmatig de tekst.  De informatie wordt op maat aangeboden, afgestemd op de situatie van de gebruiker.

Waardering: 
Goed
Betrouwbaarheid: 

De keuzehulpen van ZorgKeuzeLab worden in samenwerking met een ziekenhuis ontwikkeld. Onderzoek naar behoeften van de doelgroep en het betrekken van de patiëntenorganisatie zijn vaste onderdelen van het ontwikkelproces. De informatie is gebaseerd op de meest recente medische richtlijn. Het is duidelijk wie de eigenaar is van het instrument en er wordt verwezen naar een lijst met informatiebronnen die geraadpleegd zijn.

Waardering: 
Goed
Privacy: 

Om gebruik te maken van de keuzehulp hoef je geen persoonlijke contactgegevens, zoals naam en emailadres, in te voeren. Dit wordt duidelijk vermeld  op het scherm dat je ziet als je een inlogcode wilt aanmaken.

Waardering: 
Goed