Keuzehulp Borstreconstructie ZorgKeuzeLab
Vrouwen met de diagnose borstkanker of een voorstadium hiervan (DCIS) die een borstverwijdering ondergaan, moeten kiezen of ze al dan niet een borstreconstructie willen. De Borstreconstructie keuzehulp is in maart 2017 gelanceerd. Deze ondersteunt patiënt en specialist om samen een keuze te maken voor wel of (nog) geen borstreconstructie.
De keuzehulp geeft beknopte informatie over de verschillende manieren waarop de plastisch chirurg een andere ‘borst’ kan maken. Van elke manier worden de voor- en nadelen uitgelegd. Daarna beoordeel je een aantal stellingen over wat jij belangrijk en minder belangrijk vindt. Dit kan helpen bij het bepalen van je voorkeur. De samenvatting die eruit rolt kun je printen en mee nemen naar het gesprek met de chirurg. Zo kun je samen de operatie kiezen die het beste bij je past.
De informatie wordt gepresenteerd in stappen, waarbij je makkelijk terug kunt gaan om informatie nog een keer door te nemen. De informatie wordt ondersteund met illustraties, foto’s en ervaringsverhalen.
De keuzehulp wordt op dit moment structureel gebruikt door 12 ziekenhuizen. Ook als je geen patiënt bent in deze ziekenhuizen kun je de keuzehulp gebruiken. Ruim 1.200 individuele patiënten hebben de keuzehulp gebruikt (d.d. januari 2020). De meeste patiënten loggen meerdere keren in.
Vrouwen met de diagnose borstkanker of een voorstadium (DCIS) die een volledige borstverwijdering ondergaan en kunnen kiezen of ze een borstreconstructie willen. Daarnaast kan de informatie in de keuzehulp behulpzaam zijn voor:
- Vrouwen met erfelijke aanleg voor borstkanker hun borsten preventief laten verwijderen of dit overwegen.
- Vrouwen die in het verleden een borstamputatie kregen en een reconstructie overwegen.
- Vrouwen die voor de keuze staan voor een borstsparende operatie of een borstamputatie.
De keuzehulp ondersteunt patiënt en specialist bij de keuze voor wel of (nog) geen borstreconstructie.
Evaluatie:
Website (je kunt zelf een inlogcode aanmaken)
Ja
Nederlands