Op adem na borstkanker

Op adem na borstkanker biedt hulp bij emotioneel herstel na de behandeling van borstkanker. Het laat zien hoe je zelf het leven weer op kan pakken door middel van informatie, testen en opdrachten. Het programma duurt 4 maanden met een uitloop naar 8 maanden. Je bepaalt zelf welke opdrachten je wanneer doet en doorloopt het programma in je eigen tempo.

Deze zelfhulpmodule heeft twee doelen: het verminderen van mogelijke klachten en het helpen bij het laten toenemen van eigen krachten en mogelijkheden. Zowel vrouwen met wie het in deze herstelfase redelijk goed gaat, als degenen die nog problemen ervaren, kunnen baat bij de module hebben.

Op adem na borstkanker is onderdeel van Mijn OOK. Dat is een online omgeving voor hulp bij kanker. Hier word je ondersteund bij onderwerpen waar je als mens met kanker of als naaste mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld lichamelijke veranderingen, minder energie en omgaan met verlies. Binnen de omgeving word je begeleid door jouw persoonlijke ondersteuningsconsulent, een zorgprofessional met ervaring in de oncologie.

Voor wie: 

Voor iedereen die behandeling(en) voor (borst)kanker hebben ondergaan.

Evaluatie:

Vorm: 

Website

Kosteloos: 

Nee. Je kunt alleen gebruik maken van Op adem na borstkanker als je een account aanmaakt bij Mijn OOK. Vanaf 1 januari 2021 vraagt Stichting OOK nieuwe gebruikers een bijdrage van € 9,95 per maand voor het gebruik van Mijn OOK. De eerste maand is zonder bijdrage, zodat je eerst kunt ontdekken of Mijn OOK iets voor je is.

Taal: 

Nederlands

Hieronder vind je per onderwerp de plus- en minpunten over Op adem na borstkanker. Deze kun je in gedachten houden als je de keuzehulp gaat gebruiken of ze kunnen je helpen om te bepalen of deze tool iets voor je is.

Gebruiksvriendelijkheid: 

Pluspunten

 • Je kunt alleen gebruik maken van Op adem na borstkanker als je een account aanmaakt bij Mijn OOK. Je kunt dan gebruik maken van het totale aanbod aan diensten van Mijn OOK.
 • Als je tijdens het doorlopen van de module vragen hebt of een gesprek wilt, kun je online terecht bij de ondersteuningsconsulent voor advies.
 • Je hebt als  gebruiker zelf de regie. Jij bepaalt zelf wanneer je aan de slag gaat met de opdrachten.
 • Als je de Op adem na borstkanker bent gestart is snel duidelijk hoe alles werkt.
 • Combinatie van zelf aan de slag zijn en (waar wenselijk)begeleiding van een ondersteuningsconsulent.

Minpunten

 • Er is veel tekst en er wordt weinig gebruik gemaakt van illustraties, foto’s of filmpjes.
 • Je kunt niet zomaar gebruik maken van Op adem na borstkanker, maar pas als je een account aanmaakt bij Mijn OOK en een intakegesprek hebt gehad met een van hun ondersteuningsconsulenten.
Betrouwbaarheid: 

Pluspunten

 • Op adem na borstkanker is ontwikkeld in samenwerking met het Radboudumc, Borstkankervereniging Nederland en Karify.
 • Het instrument is gebaseerd op de cognitieve gedrags- therapie en is ontwikkeld in samenwerking met het Radboud UMC.
 • Sinds oktober 2020 is Stichting OOK eigenaar van Op adem na borstkanker waarmee de toekomstbestendigheid voor een groot deel gewaarborgd is. Stichting OOK verbindt zorgverleners, specialisten, oncologische patiënten en naasten met elkaar op het gebied van niet-medische zorg en ondersteuning.

Minpunten

 • Het is niet geheel zeker of Stichting OOK voldoende financiële middelen kan vinden om de zelfhulpmodule voor lange tijd in de lucht te houden.
Privacy: 

Pluspunten

 • Mijn OOK is een beveiligde online omgeving, ontwikkeld binnen Karify dat onderdeel is van Avinty, een groep ontwikkelaars van software applicaties voor zorginstellingen. Zo ben je verzekerd van goede privacy- en veiligheidsvoorwaarden.
 • Alle data worden versleuteld verzonden en versleuteld opgeslagen op goed beveiligde servers. Medische gegevens zijn alleen toegankelijk voor jou. Deze gegevens worden niet gedeeld met derden. Het dossier in de omgeving Mijn OOK is van jou.

Minpunten

 • Voor je kunt starten met de zelfhulpmodule wordt om veel persoonlijke informatie gevraagd tijdens de intake met de ondersteuningsconsulent van Mijn OOK.