Keuzehulp Borstkanker ZorgKeuzeLab

Een keuzehulp als je voor de keuze staat: borstsparende behandeling of volledige borstverwijdering met of zonder reconstructie. Ook is deze keuzehulp geschikt voor mensen die in aanmerking komen voor chemotherapie voorafgaand aan de borstsparende behandeling.

De keuzehulp biedt je informatie op maat, die aansluit bij jouw situatie. Je kunt hem doornemen wanneer het jou uitkomt. Deze borstkankerkeuzehulp helpt je om samen met je zorgverlener(s) te kiezen welke behandeling het beste bij jou past. Thuis doorloop je, eventueel met een naaste, de keuzehulp. Je krijgt daarmee beknopte informatie over de diagnose en jouw behandelopties. Daarna beoordeel je een aantal stellingen, dit ondersteunt  bij het bepalen van je voorkeur. De samenvatting en eventuele vragen kun je vervolgens bespreken met je zorgverlener.

Belangrijk is dat je eerst samen met je zorgverlener bepaalt of deze keuzehulp op jouw situatie van toepassing is.

Voor wie: 

De Borstkanker keuzehulp is voor vrouwen met borstkanker:

 • waarbij een borstsparende behandeling mogelijk is, met of zonder neo-adjuvante systemische behandeling (chemo- of hormoontherapie vóór de operatie).
 • met als alternatief een volledige borstverwijdering, met of zonder borstreconstructie.

De keuzehulp is niet geschikt voor mannen.

Waarvoor te gebruiken: 

Mensen met borstkanker hebben vaak meerdere behandelkeuzes. Deze borstkankerkeuzehulp helpt je om er samen met je zorgverlener achter te komen welke optie het beste bij jou past. De keuzehulp helpt je bij het verwerken van belangrijke informatie en het onderzoeken van wat voor jou belangrijk is. Bovendien kun je dan beter voorbereid in gesprek gaan met je zorgverlener over de keuze.

Evaluatie:

Vorm: 

Website

Kosteloos: 

Ja

Taal: 

Nederlands

Hieronder vind je per onderwerp de plus- en minpunten over de keuzehulp Borstkanker. Deze kun je in gedachten houden als je de keuzehulp gaat gebruiken of ze kunnen je helpen om te bepalen of deze tool iets voor je is.

Gebruiksvriendelijkheid: 

Pluspunten

 • Op de startpagina wordt duidelijk aangeven voor wie de keuzehulp wel/niet bedoeld is.
 • Het verschil tussen de twee operatietechnieken worden op een korte en eenvoudige manier uitgelegd.
 • Teksten zijn kort en bondig en er wordt zoveel mogelijk eenvoudige taal gebruikt.
 • Je kunt je voorkeuren binnen de keuzehulp aangeven en aantekeningen maken die je verder helpen tijdens gesprekken met je zorgverlener(s).
 • De informatie wordt ondersteund met foto’s en illustraties.
 • Er staan patiënten ervaringen bij de verschillende behandelopties.

Minpunt

 • In principe krijg je de keuzehulp uitgereikt in jouw ziekenhuis. Omdat het gebruik van keuzehulpen nog niet standaard is in alle ziekenhuizen, kun je ook zelf een inlogcode aanmaken. Daarbij is het mogelijke risico dat je een keuzehulp gebruikt die niet op jou van toepassing is.
Betrouwbaarheid: 

De keuzehulpen van ZorgKeuzeLab worden in samenwerking met een ziekenhuis ontwikkeld. Onderzoek naar behoeften van de doelgroep en het betrekken van de patiëntenorganisatie zijn vaste onderdelen van het ontwikkelproces. De informatie is gebaseerd op de meest recente medische richtlijn. Het is duidelijk wie de eigenaar is van het instrument en er wordt verwezen naar een lijst met informatiebronnen die geraadpleegd zijn.

Pluspunten

 • Het is duidelijk wie de eigenaar van het instrument is en deze kan de actualiteit en het voortbestaan ervan waarborgen.
 • Onderzoek naar behoeften van de doelgroep en het betrekken van de patiëntenorganisatie zijn vaste onderdelen van het ontwikkelproces. Ook BVN is hierbij betrokken geweest.
 • De informatie is gebaseerd op de meest recente medische richtlijn en er wordt elke twee jaar een update gedaan.
 • Specialisten en samenwerkingspartners die aan deze keuzehulp hebben bijgedragen worden genoemd.

Minpunt

 • Er staat nergens benoemd hoe vaak er een update wordt gedaan.
Privacy: 

Er zijn twee versies: een openbaar toegankelijke, publieke versie en een ziekenhuisversie. De inhoud van de twee versies is hetzelfde, maar de ziekenhuisversie ontvang je de inlogcode en medische gegevens - die je bij start van de keuzehulp in moet vullen - van je arts.

Pluspunt

 • Je wordt op de startpagina goed geïnformeerd over hoe jouw persoonlijke gegevens opgeslagen worden, om welke gegevens dit gaat en wat er met die gegevens wordt gedaan.